Wanneer hoor ik erbij?
Mijn eigen les is dat ik alleen ergens bij wil horen als ik daar mezelf kan zijn. Dat is dan ook meteen mijn advies aan jou, mocht je met deze vraag zitten. En geef het maar toe: ‘het niet goed weten wie je bent’ is een ding voor heel veel HSP’s en wellicht ook voor jou. Als je dan ook nog een sterke behoefte hebt om ergens bij te horen dan ligt het risico van jezelf maar aanpassen snel op de loer. Aan bijvoorbeeld een groep mensen die jou leuk lijkt. In de praktijk echter blijkt dat jou meer energie te kosten dan je dacht.

Verbinding, brandstof voor de ziel
Ga eens bij jezelf na hoeveel verbinding je hebt ervaren in de eerste twintig jaar van je leven. Verbinding of sociale inbedding of connectie, hoe je het ook wil noemen. De kans is groot dat je door je ‘anders zijn’ al vroeg het gevoel had apart te staan van de rest. Wel, dan heb je een tekort aan verbinding en dat vertaalt zich dan weer in een honger daarnaar. Helaas leidt die neiging niet tot een stevig besef van jezelf. Je dwaalt steeds verder van jezelf af. Het is sterker dan jezelf. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Misschien vind je het een open deur, maar hoe beter de verbinding is met jezelf, hoe beter de verbinding wordt met anderen. Tegen HSP’s zeg ik het anders: ‘leer jouw wereld kennen, dan zie je wie je werkelijk bent. De wereld van een HSP is een heel ander verhaal dan dat van de gemiddelde mens.

Een sprong naar jezelf
Vertwijfelde HSP’s die moe zijn van hun zoektocht roepen wel eens ‘wat is nou de lol van dit leven?’ Mijn antwoord is dan dat het echte plezier voor een HSP zit in de binnenwereld. Hoezo? Simpel: Het echte genieten dat jou een gevoel van vervulling geeft zit binnenin. Daar zit de rijkdom van jouw leven. Nu maar meteen het klooster in dan? Nee hoor. Het gaat om de connectie tussen binnen en buiten, maar zeker als HSP ligt het startpunt niet in de buitenwereld. En, laten we eerlijk zijn, zonder echte verbinding met jezelf vind jij als HSP er geen moer aan, toch? Als je het nog niet gedaan hebt, neem dan nu het besluit om eerst jouw wereld te leren kennen en wel zo goed dat je er je eigen reisleider in kan zijn. De rijkdom en het plezier van het hoogsensitieve leven zitten bij jou als HSP aan de binnenkant.

Zet de deur open naar jouw domein
Hoe groter je de binnenwereld van jezelf maakt, hoe leuker het wordt. Je ontdekt dan die zaken waarvan je misschien wel voor het eerst ontdekt dat die echt van jou zijn. Of die je nòg sterker gaat herkennen als jouw domein. Ik nodig je dus wederom uit tot een reis, ditmaal van verbinding met jezelf. En terwijl je die reis maakt registreer je nauwkeurig wat jou zomaar meer energie geeft, zodanig dat je het oordeel dat je ergens over had zal moeten laten vallen. 🙂

Overgave?
Reken maar, als je nog niet zo heel erg leeft in jouw eigen sensitieve domein, dat je makkelijk in de verdediging kan zitten zit tegenover alles wat jou naar die authentieke wereld in jezelf zou kunnen brengen. Dat noemen we ook wel ‘controle’. Is er een sluimerende of groeiende behoefte in je naar meer connectie, meer authenticiteit? Leg dan een nieuwe verbinding tussen binnen en buiten. Nee, je gaat natuurlijk niet leven als een kluizenaar. Echter, wil je de kwaliteit van het leven ‘daar in de buitenwereld’ naar een hoger niveau tillen? Besef dat dat het grootste geluk zit in het gevoel dat je contact hebt met het diepst van je ziel en daardoor misschien zelfs wel een beetje naar adem moet happen.

Hierbij enkele tips:

  1. Wees bereid om pas op de plaats te zetten en meer te voelen in plaats van te denken. Ook als het eng is.
  2. Oefen in het zien van meer schoonheid, laat het dieper binnen komen, geef er woorden aan en deel het met anderen. Delen is helen.
  3. Sta stil bij welke mooie diamanten jouw hoogsensitieve systeem vandaag weer op het spoor is gekomen. Zo naar jezelf kijken geeft je een hele andere mindset en een nieuw gevoel over jezelf. Zo wordt alles meer de moeite waard.
  4. Kan je jouw tripjes in de natuur al echt zien en ervaren als niets minder dan intense inspiratie-wandelingen? Brainstorm erover met een paar beste vrienden of vriendinnen.
  5. Leg tijdens een meditatie wat vaker een notitieboekje naast je neer. En wees ervan overtuigd dat er daardoor steeds meer goede ideeën naar boven zullen komen. Ideeën waar je echt wat aan hebt op alle terreinen van je leven.
  6. Stel vaker vragen aan jezelf. Houd vraagsessies. Formulier een interessante vraag. Eentje die je bijvoorbeeld zou willen stellen aan je beste vriendin of aan een totale vreemdeling. En stel deze vraag dan ook aan jezelf. Geef antwoord in tekst of in beeld of allebei. Kijk ook of het een gevoel of een emotie bij je oproept. Dan weet je zeker dat je een essentie te pakken hebt.
  7. Verzin een ritueel, bijvoorbeeld iedere ochtend, dat bij deze nieuwe leefstijl hoort, zodat je een anker creëert waardoor je minder snel terugvalt in zaken die eigenlijk voor jou een gepasseerd station zijn.

Je zal merken dat de relatie met jezelf en de buitenwereld verandert.
Meer energie en plezier zijn het resultaat.

Wil je het hele programma volgen?

Ga dan naar ‘Meer energie en plezier met HSP’ op HSP-Academy.nl