Kenmerken van een HSP, een hoog sensitief persoon, zijn duidelijk te benoemen en te omschrijven. Twijfels hierover ontstaan echter makkelijk. Is er bijvoorbeeld verschil tussen hoogsensitief en hooggevoelig? Het antwoord is nee, dit is hetzelfde. En: wat is bijvoorbeeld het verschil tussen iemand die gevoelig/sensitief is en iemand die hoogsensitief is?  Of: ‘Is niet iedereen gewoon gevoelig?’

Door dit soort vragen kan er verwarring ontstaan. Als je het vermoeden hebt dat je wel eens hoogsensitief zou kunnen zijn en je zoekt naar bevestiging daarvan, dan wil je daar een helder beeld van krijgen waar niet meer aan getoornd kan worden. Als je weet waar je aan toe bent, kan je er wat mee. Zo niet, dan kan je het steeds weer aan de zijkant schuiven of zelfs ontkennen.

Belangrijkste kenmerken als je hoogsensitief bent zijn dat de indrukken en prikkels van buiten enorm bij je binnenkomen, dat je zoveel oppikt dat je soms niet meer weet wat nu van jou is en wat van de ander. Ook kan je zo meeleven met een ander dat je meegetrokken wordt in verdriet, boosheid of andere emoties die iemand anders met zich meedraagt of daar uiting aan geeft. Je observeert ook veel meer dan mensen die niet hoogsensitief zijn, je neemt meer details waar, je ziet ook andere dingen dan de meeste mensen. Dat maakt ook dat mensen merken dat je anders bent, alsof je in een andere wereld leeft. Jouw waarneming is gewoon breder, dieper, intenser. Je kijkt meestal overal doorheen. Zodra je daar je mond over open doet, wordt dat jou niet altijd in dank afgenomen.

Verder kan je een bepaalde gevoeligheid hebben voor bijvoorbeeld plotseling harde geluiden, langdurig lawaai, repeterende geluiden, fel licht, soms ook gevoelig voor geuren, parfums van anderen. Simpel gezegd gaat het om een flink verhoogde tot extreme gevoeligheid voor externe prikkels.

Je kan heel gevoelig zijn zonder dat het gaat om hooggevoeligheid. Het verschil is dat je als hooggevoelige veel sneller vol loopt met allerlei vorm van energie en dat iemand die gewoon gevoelig is daar geen last van heeft. Als HSP heb je dus ook veel meer verwerkingstijd en rust nodig om van alles te verwerken. Je hebt veel tijd nodig voor jezelf.

Belangrijke bronnen voor hoogsensitieve mensen zijn de natuur, schoonheid, harmonie, liefde, verbinding, creativiteit, de kunsten.