Depri? Doe normaal!
We leven in een ‘je moet je goed voelen’- cultuur. Welzijn is verplicht en anders ben je depressief. Weer iets waar je je van mag afvragen of je daar aan wilt voldoen. Welnu, als er één soort mensen is die graag wil voldoen aan van alles, in de hoop op enige bevestiging, dan zijn dat de welwillende HSP’s. Ach, ons kent ons hè? Herken jij jezelf in de berg aan dingen die je van jezelf en van anderen moet? Je zou er toch bijna depressief van worden, niet?

In deze blog ga ik trachten om toch een pleidooi te houden voor ‘welzijn is verplicht’, maar om andere redenen dan je denkt.

Goed in je vel
Ik weet niet of jij als hoogsensitief mens tijd hebt om na te denken over wat je hier eigenlijk aan het doen bent. Dat ligt overigens wel voor de hand. Als er iets is, zo weet ik van mijn cliënten, waar HSP’s naar op zoek zijn dan is dat een stevig gevoel van betekenis en verbinding. Dat geeft energie. Nu, goed in je vel zitten is heel erg fijn. EN: het is meer dan dat. Ik beweer: je bent het eigenlijk (en niet alleen) verplicht aan jezelf en, eerlijk gezegd, ook aan deze wereld. Hoezo?

Crisis in energie
Kijk, vandaag de dag leven we in de grootste energiecrisis die we ooit hebben gekend. Waar denk je nu aan? Nee, het gaat nu eens niet over de aardgasbel die opraakt, te weinig windmolens of een toenemend tekort aan water. Het is al vrij lang bekend: Hoogsensitief Nederland heeft weinig energie en wil vooral rust. En .. niet-hoogsensitief Nederland doet alsof ze genoeg energie heeft maar gaat net zo goed richting overspanning of burn-out. Lees er de cijfers maar op na. Of zouden het alleen maar de gevoelige HSP’s zijn die hiervoor in aanmerking komen? Ik wens dat te betwijfelen. Onze huidige wereld is zonder daar fantasie voor nodig te hebben, wel een gekkenhuis te noemen. Of je nu rondrijdt in een leuke auto en woont in een leuk huis of niet. Er is eigenlijk een groot gebrek aan menselijke energie. We zijn moe. Maar waar zijn we moe van?

Persoonlijk denk ik dat je het meeste moe wordt van dingen die ‘niet van jou zijn’, waar je eigenlijk niets mee hebt, dingen die je eigenlijk links zou moeten laten liggen, maar .. waar je om de een of andere ‘mysterieuze’ reden maar niet vanaf komt.

Doe wat van jou is en ontdek je eigenwaarde. Van wie kan je dat leren?
Wie kan hier tot voorbeeld dienen? Tip: leer van de ondernemers. Ook als je wars bent van commercie, marketing, geld en al dat soort dingen.
De laatste tijd doet een nieuwe filosofie haar intrede. Eerst dacht men: ‘geef, en je krijgt’. Mwah. Dat zit iets anders. Creer zoveel waarde dat anderen er echt wat aan hebben. Wil je meer bereiken, wat het ook moge zijn, creëer dan nog meer waarde voor anderen.

Waarde creëren voor je medemens
De laatste weken en maanden zit ik niet stil en toch zet ik hier even pas op de plaats. Terugkijkend op 13 jaar ondernemend mens zijn zie ik met vreugde dat ik toch een hele ontwikkeling heb doorgemaakt. Aanvankelijk begonnen in de communicatiebranch, daarna opleidingsadvieswerk en later via interimprojecten voor mezelf begonnen als personal coach. En nu?
Nu steeds meer ook ondernemer. Waarom vertel ik dit? Ondernemen is het nieuwe wakker worden, steeds experimenteren met nieuwe dingen.
En als ondernemer heb je alleen maar bestaansrecht wanneer je iedere dag – ja iedere dag – bezig bent met de vraag ‘hoe kan ik nog meer waarde creëren voor en aanbieden aan anderen?’. Die zin raakt mij. Ik kan er emotioneel van worden. Het geeft een heel intens perspectief.

Wakker worden loont de moeite
Waarde creëren. Waarom zou ik dat doen? Gewoon, omdat ik dat heel erg leuk vind. En, nu kom ik op een ander zeer belangrijk punt: je kan alleen maar waarde creëren als je daarvoor genoeg energie hebt. Met andere woorden: als je ook maar in enige mate van betekenis wilt zijn, zal je verantwoordelijkheid moeten nemen voor je energie. Het hebben van energie bepaalt wat jij aan waarde kan creëren. Overigens is het ook zo dat om te kunnen genieten heb je ook energie nodig. En hoe lastig is dat? Je ontsnapt er niet aan hè. Aan zorgen dat je de energie hebt die je nodig acht voor wat je wilt in dit leven. Ook als je geen ondernemer bent. Eigenlijk ben je als HSP een ondernemer bij uitstek. Of, laat ik zeggen ‘in de dop’. Waarom? Omdat je niet anders kan dan de dingen echt op jouw manier doen, zo uniek dat jouw ideeën alleen maar in jouw handen waarde hebben. En omdat je anders niet of nauwelijks gemotiveerd bent. En omdat je anders dood gaat van binnen. Maar dat terzijde.

Jouw eigen weg, een uitdaging
De paradox met hoogsensitiviteit is dat je jouw eigen weg moet gaan (had ik dat al gezegd?) onder alle omstandigheden, maar dat dit als HSP nou juist het moeilijkste is dat je maar kan bedenken. Reken maar dat je als HSP meer dan eens naar anderen kijkt en je richt op de maatstaven van anderen. Je kan er moe van worden of jaloers en alles ertussen.
Maar … ook dat terzijde.

Take care
Wil je een leuk leven? Zorg dan goed voor je energie. En geef jezelf niet zo makkelijk weg … in de stille hoop dat je er misschien wat voor terug krijgt. Neen, wees stronteigenwijs, doe jouw ding, ontdek het, dat ene unieke ding dat jij alleen maar kan en zorg dat je genoeg energie hebt om de juiste actie te ondernemen, want dan gaat er echt wat gebeuren.

Betekenis ontstaat uit energie
Als jij met genoeg energie betekenis kan geven aan jezelf en deze wereld, dan voorspel ik dat de noord- en zuidpool minder snel gaan smelten. Had je dat verband nog niet gelegd? Dat is echt zo. Hoe kan ik dat het beste toelichten? Eigenlijk gaat het hier over de vlinder die met een simpele wiekslag een storm kan veroorzaken aan de andere kant van de wereld.
Dit is een bekende anekdote, met een klein korreltje zout, maar er zit een kern van waarheid in: Met subtiele energie iets groots bereiken. Als HSP ben je op z’n minst een klein wondertje van energie. Als er één wezen is dat subtiel energie weet te creëren dan ben jij het wel. Maar hoe dan?
Als een laserstraal ga jij naar de kern der dingen en … naar de harten van je medemensen. Heb je dat wel eens ervaren toen je in de flow zat?
Zo sta je, nog voordat je het weet, oog in oog met gelijke zielen.
En wat geeft dat voor nieuwe impulsen… Dan zit je echt op het terrein van de ontmoeting en het gebied van ‘niet-weten’.
Op dat terrein liggen de verrassingen voor het oprapen. Als je wilt. Jij hoeft niet zoveel te doen om een groot effect te bereiken. Dat ontslaat jou echter niet van de noodzaak om goed voor je energie te zorgen.

Groei en bloei
Wees als een ontluikende bron van energie, breng een ode aan de kwetsbaarheid, laat tranen zien, van verdriet en van vreugde, van woede en boosheid, stamp met je voeten over het gebrek aan erkenning voor je gevoelige ziel, neem anderen mee in jouw emoties, houdt ze niet meer tegen, breng ze naar buiten, als een vernieuwende impuls. En zorg bovenal dat je je omringt met gelijkgestemden, mensen van jouw golflengte en mensen waar je wat van kan leren. Houd van ontwikkeling, houd van groeien, hou van liefhebben. Want daar gebeurt het. Vertel het me, vertel het aan anderen, want mensen houden van verhalen.